MEDİKÜM

MEDİKÜM
logo

29 Aralık 2011 Perşembe

MEDİKÜM ÇALIŞTAYDA









MEDİKÜM ÇALIŞTAYDA
''Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı''nda Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği –MEDİKÜM de katıldı.
28.12.2011
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği'nin (TÜDER) işbirliği ile düzenlenen ''Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı'' Bilkent Otel’de gerçekleştirildi.   İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileri, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme  Derneği  üyeleri , OKA,Tosyöv Samsun Destekleme Derneği,Çorum Ticaret ve Sanayi odası , Makine Mühendisleri Odası  Samsun Şubesin den , bir araya geldiği çalıştayda, kamu ve özel sektör işbirliğiyle sektörün daha iyi bir noktaya taşınabilmesi amaçlandı.Çalıştayda, Türkiye'deki tıbbi cihaz sektörünün durumu, sektördeki potansiyel yatırım, üretim imkanları ile sektörün ileriye dönük hedefleri masaya yatırıldı.
KONUŞMACILAR / PANELİSTLER:
- İÇ PAZARDAKİ YERLİ ÜRETİM PAYININ GELİŞTİRİLMESİ
Panel Yöneticisi
• Namık ATA - Çalışma ve Sos. Güvenlik Bkn.lığı Müsteşar Yrd.
Panelistler
• Prof. Dr. Yunus SÖYLET - Üniversite Hastaneler Birliği Başkanı
• Dr. Reşat BAHAT - OHSAD Başkanı
• Prof. Dr. Hayrettin YEKELER - SAYED Başkanı
• Metin DEMİR - SEİS Başkanı
• Engin AREN - SADER Başkanı
• Kamil SARUHAN - Doğsan Tıbbi Malzeme San. A.Ş.
- TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI VE KAMU DESTEKLERİ
Panel Yöneticisi
• Mustafa KAPLAN - KOSGEB Başkanı
Panelistler
• Ahmet YAKICI - Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı
• Dr. Mete ÇAKMAKÇI - TTGV Genel Sekreteri
  İlker AYCI - Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı
• Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK - TÜBİTAK Başkanı
• Ziya KARABULUT - Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü


- TÜRKİYE’DE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ YATIRIM, ÜRETİM, BÜYÜME SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Panel Yöneticisi
• Prof. Dr. Ersan ASLAN - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı
Panelistler
• Özgür İNCEKARA - TOBB Medikal Meclis Başkanı
• Kemal YAZ - TÜMDEF Başkanı
• Prof. Dr. İrfan ŞENCAN - Sağlık Bakanlığı / Tedavi Hiz. Genel Müdürü
• Prof. Dr. R. Murat KARAŞEN - SGK / Genel Sağlık Sigortaları Genel Müdürü
• Kazım ÖZKAN - Kamu İhale Kurumu Başkan Vekili
• Tarık SÖNMEZ - Ekonomi Bakanlığı / İhracat Genel Müdürü
TOPLANTIDA  AMAÇLANAN LAR,
- Tıbbi Teşhis Ve Tedavi Amaçlı Cihaz Teknolojilerinin Geliştirilmesi, Sağlık Hizmetlerinin Kalitesinin Ve Verimliliğinin Arttırılması.
- Türkiye’ye Katma Değeri Yüksek Olan Ve İnsan Sağlığında Doğrudan Veya Dolaylı Olarak Kullanılan Tıbbi Cihaz Ve Aksesuarlarının Sektör Olarak Farkındalığının Yaratılması.
- Yüksek Maliyetli Sağlık Harcamalarının Üretim Kanalıyla Ekonomik Hale Getirilmesi.
- Dış Ülkelerin İhtiyaçlarının Temin Edilerek Türkiye’deki İthalat-İhracat Açığının Giderilmesi.
- Tıbbi Cihaz’ın Stratejik Önemini Vurgulayarak Üretimle İlgili Devlet Politikalarındaki Boşluğun Doldurulması Ve Yeni Üretim Stratejilerinin Belirlenmesi.
……’’ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında Kamu İhale Kanununda bazı düzenlemeler için komisyon oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirerek, ''Türkiye'de ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün geliştiren kişiler kamu alımlarında öne geçecekler'' dedi.
Önümüzdeki yıllarda büyük sağlık projelerinin de hayata geçmesiyle Türkiye'nin sağlık turizminde de büyük bir atılım yapacağı düşünüldüğünde tıbbi cihazlar sektörünün büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Ergün, şunları kaydetti:
''Büyük bir tüketim potansiyeli oluşacak. Eğer siz bunun üretim ayağını eksik bırakırsanız büyük bir sorun olur. Bu işin üretim ayağını ihmal edemeyiz. Bu büyük potansiyelin ihtiyaçlarının yerli üretimlerle karşılanmasını sağlamalıyız. Dün yaptığımız Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısındaki alınan kararlardan birisi de Kamu İhale Kanununda bazı düzenlemeler için komisyon oluşturmak. Sadece yerli üretim değil. Artık bir adım daha öteye geçiyoruz. Türkiye'de geliştirilen teknoloji, ARGE'si ülkemizde yapılan 'ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün' sıfatına haiz ürün geliştiren kişiler, kamu alımlarında öne geçecekler. Eğer bir ürünün ARGE'si burada yapıldıysa patenti buraya aitse teknolojisi burada geliştirildiyse 'ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün' sıfatına sahipse kamu artık Kamu İhale Kanunu ile bunu öncelikle satın alacak.''
Yapılan işe artı değer katılmasıyla o işin daha değerli olacağını, süte su katmanın süte değer katmadığı gibi sütün değerini de düşüreceğini dile getiren Ergün, süte bilgi ve teknoloji katılmasıyla ayrandan meyveli yoğurda kadar birçok değer katılabileceğini, her alanda olduğu gibi tıbbi cihazlar sektöründe de ürünlere değer katılmasının önemli olduğunu vurguladı.
''TSK'nın ihtiyaçlarının yüzde 52'si yerli üretim''
Ergün, cari açıkla ilgili sorunun da orta ve uzun vadede yerli üreticilerinin ürünlerine katacağı değerle çözülebileceğini belirterek, ''Ürettiğimiz ürünler yüksek katma değerli olmazsa ve ileri teknoloji içermezse o zaman bu alandaki açığımızı kapatamayız. Üretim ve teknoloji kapasitemizi artırarak hem dışarıya daha fazla ürün ihraç edebilir, hem de ithalatta karşıladığımız ihtiyaçları yerli üretimle ikame edebiliriz. Şu an üzerinde çalıştığımız ve yakında açıklayacağımız teşvik paketini de cari açık sorununu çözen bir perspektifle hazırlıyoruz. Hükümet olarak geride kalan sürede kamunun büyük alım gücünü fiyatları düşürmek için ciddi manada kullandık. Bu konuda başarılı da olduk, ama aynı gücü savunma sanayinde ofset uygulamalarla kullandığımız gibi ilaç sanayi gibi diğer sektörlerde de kullanmamız gerekiyor. 2002 yılında savunma sanayimizde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının sadece yüzde 25'i yerli üretimle karşılanırken bugün yüzde 52'si bu uygulamalar sayesinde karşılanıyor. Önümüzdeki süreçte bu daha da hızlanacak. kamunun bu alandaki uygulamaları önemli. 16 milyon tablet bilgisayar ile akıllı tahtayı kapsayan Fatih Projesi ile bunların üretiminin sadece donanım olarak değil, yazılım olarak da ülkemizde yapılmasını amaçlıyoruz'' diye konuştu.
‘Avrupa kalitesinde üretim yapıyoruz’
Bakan Ergün, geçen hafta asansör üreticileri ile yapı üreticileri bir araya getirdiklerini anımsatarak, ürünleri üretenler ile kullananları sık sık bir araya getirmenin sektörlerin geleceği için oldukça önemli olduğunu söyledi.
Üretici ile kullanıcı sektörler arasındaki buluşmalarda ülke tüketiminin ve üretiminin yüksek olduğu sektörlere öncelik verdiklerini vurgulayan Ergün, geçen hafta yapılan organizasyonda birçok sektördeki ihtiyaçların yerli üretimlerle karşılanmasının mümkün olduğu gerçeğini bir kez daha görüldüğünü, yerli ürün kullanımını sağlamak için yöntemlerin ve alışkanlıkların değiştirilmesinin gerektiğini dile getirdi.
Birçok sektörde ihtiyaçları yerli üretimle karşılamanın hem daha az maliyet hem de daha kaliteli ürün demek olduğunu ifade eden Ergün, şu bilgileri verdi:
''Türkiye bugünkü üretim yapısıyla Uzak Doğu'dan biraz daha pahalı ama Avrupa kadar kaliteli üretim yapabilen ülke. Her ülke bu özelliğe sahip değil. Mesela otomotiv sektöründe şimdiye kadar Türkiye'de üretilip de üretim hatası nedeniyle geri çağrılan bir araç söz konusu değil. Bu markaların merkez ülkelerinde bile yüz binlerce araç üretimdeki hatalar nedeniyle geri çağrılıyor. Bu Türkiye'nin ürününü ne kadar kaliteli ürettiğini gösteriyor. Kaliteli üretiyoruz ama hala ithalata yöneliyoruz. Mesela makine sektöründe bu durum oldukça yaygın. Dünya kalitesinde makine üretimi yapıyoruz ama ithalata yöneliyoruz. Bu ürünün kalitesinden fiyatından kaynaklanmıyor, alışkanlıklarından ya da başka teknik özelliklerden, iş yapma usulünden ya da vergi veya kamu ihale mevzuatındaki bazı maddelerin bu işin hareketlenmesinden engel olmasından kaynaklanıyor. Bu buluşmalar bu yanlış işlere dur deme toplantıları.''
Bakan Ergün, kamunun bir ürünü ya da hizmeti en ucuz fiyata almasının yanında başka amaçlarının da olduğunu savunarak, kamunun büyük satın alma gücünü kullanarak teknolojinin gelişmesine, araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapılmasına, teknoloji transferine ve o sektörün ülkede gelişmesine de olanak sağlaması gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın büyük montanlı satın almaları yaparken tavrını sadece ucuza sağlık hizmeti vermek veya sağlık hizmeti verirken gerekli malzemeyi ucuza satın almaktan yana kullanmamasını isteyen Ergün, bakanlıkların büyük satın alma güçlerini sektörlere kaldıraç etkisi yaratmakta da kullanmasının yerli üretimi geliştireceğini kaydetti .
''Aşırı kar hırsı idealizmi zayıflattı''
Ticaretin kar amaçlı yapıldığını ama kar hırsının ideallerin önüne geçmesinin tehlikeli olduğunu ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
''Ticaretin amacı kardır ama ülkenin idealleriyle üreticilerin ideallerinin örtüşmesi lazım. Mesele çok para kazanmak yerine dünyanın en teknolojik en mükemmel tıbbi cihazlarını üretmek hedefine de sahip olmak lazım. Son dönemde bizim sanayicimizde aşırı kar hırsı idealizmin zayıflamasına yol açtı. İkide bir, bir şeyin neden yapılamayacağını sunan adamlarla bir yere varamayız. Bazı kişiler o kadar çok mevzuya hakimler ki bir şey yapalım dediğinizde kırk bahaneyle bunun neden yapılamayacağını koyuyorlar. Onlarla bir şey yapılamaz. Bu işin neden yapılması gerektiğine inanan adamlarla bu iş yapılır. Azcık zoru görüp bunun neden yapılamayacağını söylemek işin en kolayı.''
''Bakanlık bütçelerinde ARGE payı artacak''
Devletin ARGE'sini desteklediği ürünlerin yine kamu kuruluşları tarafından çeşitli mevzuatlar gereği ihalelere kabul edilmemesi ya da kabul edilse de alınmaması gibi sıkıntıların yaşandığını bildiğini aktaran Ergün, şunları kaydetti:
''Kendi yerli markalarımızı oluşturmamız için kaliteli üretim yapan ve ileri teknolojiyi kullanan yerli ürünleri tercih etmeliyiz. Tıbbi cihaz üreticileri sektörü başta olmak üzere birçok sektör motivasyonlarını düşürmeden ürünlerini geliştirmeye devam etmeli. Sektör, KOSGEB ve TÜBİTAK desteklemelerinden daha fazla yararlanmalı. Sektörlere desteklerin artması için dün yaptığımız Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında bütün bakanlıkların kendi alanlarıyla ilgili önemli bir ARGE payına sahip olması da ele alındı. Üniversiteler ve sanayiyle işbirliği sağlanarak bu kaynaklar sektörlere aktarılacak. Birçok bakanlık 2012 yılı bütçesini hazırladığı için bakanlık bütçelerinde bu payları 2013 yılı bütçelerinde daha net görebileceğiz. Hükümet olarak 2023 hedeflerimizden biri de bildiğiniz milli gelirin yüzden 3'ü kadar ARGE'ye kaynak ayırmak. Bunun için daha disiplinli çalışmalıyız.''
 
Ar-Ge'si Türkiye'de Yapılan Ürünlere Kamu Alımlarında Öncelik Tanınacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapmak üzere bir komisyon kurulduğunu belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapmak üzere bir komisyon kurulduğunu belirtti. Ergün, bu kapsamda Ar-Ge'si Türkiye'de yapılmış, teknolojisi Türkiye'de üretilmiş yüksek teknolojili katma değere sahip ürünlerin kamu alımlarında öne geçeceğini söyledi.
Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı, Ankara'da başladı. Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ithalat ve ihracatın dengeli olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bizim ikisi arasında denge oluşturmamız, mümkünse cari fazla veren bir ülke haline gelmemiz lazım. Öylesine yüksek katma değerli ürünler üretelim ki bunu yapalım. Süte su katarsan değerini azaltırsın. Bilgi katacaksın, teknoloji katacaksın. Onu ayran, yoğurt yaparsan, sütten daha değerli oluyor. Meyveli yoğur yaparsan çok daha değerli oluyor, daha fazla müşteriye sahip oluyorsunuz. Kattığınız şey onun değerini ve pazarını artırıyor." diye konuştu. Bilgi ve teknolojinin en fazla katılabileceği alanlardan birinin de tıbbi cihazlar alanı olduğunu söyleyen Ergün, "Bu nedenle bu alanı önemsiyoruz." dedi.
Ergün, üretim ve teknoloji kapasitesini artırarak hem dışarıya daha fazla ürün ihraç edilebileceğini hem de ithalat ile karşılanan ihtiyaçların yerli üretim ile ikame edilebileceğini vurguladı. "Şu an üzerinde çalıştığımız, yakında açıklayacağımız teşvik paketini cari açık sorunun çözen bir perspektif ile hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Geride kalan dönemde kamunun büyük alım gücünü fiyatları düşürmek için kullandığını kaydeden Ergün, aynı gücün ilaç sanayinde, tıbbi cihazlar alanında da kullanılması gerektiğini söyledi. 16 milyona yakın tablet bilgisayar ve akıllı tahtaların Türkiye'de üretilebilmesi için çalıştıklarını hatırlatan Ergün, "Bu aynı zamanda geniş bir yazılım sektörü gerektiriyor. Yazılımcılarımıza da büyük bir alan açılıyor. O zaman madem böylesine büyük bir alan açıyoruz. Fatih projesini de yazılım sektörünün geliştirilmesi, elektronik bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi için bir kaldıraç olarak kullanmamız lazım. Elimizde dünyayı yerinden oynatacak ne kaldıraçlar var, değil mi?" şeklinde konuştu.
"SADECE YERLİ ÜRETİM DEĞİL, ARTIK BİR ADIM DAHA ÖTEYE GEÇİYORUZ"
Gelecek yıllarda Türkiye'de dev sağlık projelerinin hayata geçeceğini söyleyen Ergün, şöyle devam etti: "Büyük bir tüketim potansiyeli oluşuyor. Bunun üretim ayağını ihmal edersek büyük sorun oluşur. Bu büyük potansiyelin ihtiyaçlarının yerli üretim ile karşılanmasını sağlamalıyız. Dünkü kararlarımızdan bir tanesi de, Kamu İhale Kanunu'nda bazı düzenlemeler için bir komisyon oluşturuyoruz. Sadece yerli üretim değil, artık bir adım daha öteye geçiyoruz, Türkiye'de geliştirilen teknoloji, Ar-Ge'si Türkiye'de yapılan, ileri teknolojik yüksek katma değerli ürün sıfatına haiz ürün geliştiren kişiler de kamu alımlarında öne geçecekler. Sizin ürününüzün Ar-Ge'si burada yapıldıysa, patenti buraya aitse, teknolojisi burada geliştirildiyse, yüksek katma değerli ileri teknolojili ürün sıfatına haiz bir şey geliştirdiyseniz, kamu bunu öncelikle satın alacak hale gelecek.Bir firma ya da gence Ar-Ge desteği vermişiz, o da tıbbi cihaz üretmiş. Patentini de almış, üretime de başlamış hatta yurt dışına da satmış. Şimdi yerli ihalelere girecek. Bu arkadaşa diyorlar ki, 'kime sattın bu tıbbi cihazı, hangi hastaneler kullandı, bir getir bakalım'. Çocuk 'biz bunu yeni icat ettik' diyor. 'Biz öyle yeni icat edilmiş şeylere güvenemeyiz.' Sen bunu almayacaksan, biz bu gençleri neden destekledik? Arkadaş, sen bunu satın alacaksın.. Devlet bunun Ar-Ge'sini desteklemiş. Bir sürü hocanın sınavından geçmiş. Bu tür uygulamalar yeni dönemde son vereceğiz."
·         İleri teknoloji geliştirene kamu alımlarında öncelik
·         Kamu ihalelerinde pozitif ayrımcılık dönemi
·         Bakan Ergün'den Koç gibi gönderme!
28 Aralık 2011 - 19:07
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İkide bir, birşeyin neden yapılamayacağını sunan adamlarla bir yere varamayız" dedi
·         Ar-Ge'si Türkiye'de yapılan ürünlere kamu alımlarında öncelik tanınacak


·         Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapmak üzere bir komisyon kurulduğunu belirtti. Ergün, bu kapsamda Ar-Ge'si Türkiye'de yapılmış, teknolojisi Türkiye'de üretilmiş yüksek teknolojili katma değere sahip ürünlerin kamu alımlarında öne geçeceğini söyledi.
Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı, Ankara'da başladı. Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ithalat ve ihracatın dengeli olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bizim ikisi arasında denge oluşturmamız, mümkünse cari fazla veren bir ülke haline gelmemiz lazım. Öylesine yüksek katma değerli ürünler üretelim ki bunu yapalım. Süte su katarsan değerini azaltırsın. Bilgi katacaksın, teknoloji katacaksın. Onu ayran, yoğurt yaparsan, sütten daha değerli oluyor. Meyveli yoğur yaparsan çok daha değerli oluyor, daha fazla müşteriye sahip oluyorsunuz. Kattığınız şey onun değerini ve pazarını artırıyor." diye konuştu. Bilgi ve teknolojinin en fazla katılabileceği alanlardan birinin de tıbbi cihazlar alanı olduğunu söyleyen Ergün, "Bu nedenle bu alanı önemsiyoruz." dedi.
Ergün, üretim ve teknoloji kapasitesini artırarak hem dışarıya daha fazla ürün ihraç edilebileceğini hem de ithalat ile karşılanan ihtiyaçların yerli üretim ile ikame edilebileceğini vurguladı. "Şu an üzerinde çalıştığımız, yakında açıklayacağımız teşvik paketini cari açık sorunun çözen bir perspektif ile hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Geride kalan dönemde kamunun büyük alım gücünü fiyatları düşürmek için kullandığını kaydeden Ergün, aynı gücün ilaç sanayinde, tıbbi cihazlar alanında da kullanılması gerektiğini söyledi. 16 milyona yakın tablet bilgisayar ve akıllı tahtaların Türkiye'de üretilebilmesi için çalıştıklarını hatırlatan Ergün, "Bu aynı zamanda geniş bir yazılım sektörü gerektiriyor. Yazılımcılarımıza da büyük bir alan açılıyor. O zaman madem böylesine büyük bir alan açıyoruz. Fatih projesini de yazılım sektörünün geliştirilmesi, elektronik bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi için bir kaldıraç olarak kullanmamız lazım. Elimizde dünyayı yerinden oynatacak ne kaldıraçlar var, değil mi?" şeklinde konuştu.
"SADECE YERLİ ÜRETİM DEĞİL, ARTIK BİR ADIM DAHA ÖTEYE GEÇİYORUZ"
Gelecek yıllarda Türkiye'de dev sağlık projelerinin hayata geçeceğini söyleyen Ergün, şöyle devam etti: "Büyük bir tüketim potansiyeli oluşuyor. Bunun üretim ayağını ihmal edersek büyük sorun oluşur. Bu büyük potansiyelin ihtiyaçlarının yerli üretim ile karşılanmasını sağlamalıyız. Dünkü kararlarımızdan bir tanesi de, Kamu İhale Kanunu'nda bazı düzenlemeler için bir komisyon oluşturuyoruz. Sadece yerli üretim değil, artık bir adım daha öteye geçiyoruz, Türkiye'de geliştirilen teknoloji, Ar-Ge'si Türkiye'de yapılan, ileri teknolojik yüksek katma değerli ürün sıfatına haiz ürün geliştiren kişiler de kamu alımlarında öne geçecekler. Sizin ürününüzün Ar-Ge'si burada yapıldıysa, patenti buraya aitse, teknolojisi burada geliştirildiyse, yüksek katma değerli ileri teknolojili ürün sıfatına haiz bir şey geliştirdiyseniz, kamu bunu öncelikle satın alacak hale gelecek.Bir firma ya da gence Ar-Ge desteği vermişiz, o da tıbbi cihaz üretmiş. Patentini de almış, üretime de başlamış hatta yurt dışına da satmış. Şimdi yerli ihalelere girecek. Bu arkadaşa diyorlar ki, 'kime sattın bu tıbbi cihazı, hangi hastaneler kullandı, bir getir bakalım'. Çocuk 'biz bunu yeni icat ettik' diyor. 'Biz öyle yeni icat edilmiş şeylere güvenemeyiz.' Sen bunu almayacaksan, biz bu gençleri neden destekledik? Arkadaş, sen bunu satın alacaksın.. Devlet bunun Ar-Ge'sini desteklemiş. Bir sürü hocanın sınavından geçmiş. Bu tür uygulamalar yeni dönemde son vereceğiz."
(CİHAN)
·         TEŞVİK GELİYOR. AA.
·         kamu bir ürünü sadece ucuz olduğu için almaz

·        İkide bir, kırk bahane üretip sunanla bir yere varamayız
·         Kamu İhale Kanunu değişiyor
·         Teknolojiyi geliştirenler kamu alımında öne geçecek