MEDİKÜM

MEDİKÜM
logo

14 Aralık 2011 Çarşamba

Sağlık serbest bölgesi için Samsun'a Dubai modeli

Dünyadaki tek sağlık serbest bölgesi projesine ev sahipliği yapan Dubai modeli baz alınarak, Samsun'a bir sağlık serbest bölge kazandırılması için ilk adım atıldı.
 
Sağlık alanında yapılan kamu ve özel yatırımlarla büyük bir potansiyele kavuşan Samsun, "sağlık kenti" olma vizyonuna yeni bir açılım kazandırmanın hazırlıklarını yapıyor. Dünyadaki tek sağlık serbest bölgesi projesine ev sahipliği yapan Dubai modeli baz alınarak, Samsun'a bir sağlık serbest bölge kazandırılması için ilk adım atıldı.
Beş yıl önce hayata geçirilen, Samsun Valiliği'nin destekleri ve başta Sağlık Kenti Samsun Derneği olmak üzere sağlık İl Müdürlüğü ve Samsun İl Özel İdaresi koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar dahilinde Samsun'a bir "sağlık serbest bölgesi" kazandırılması konusunda Samsun Valiliği'nde bir toplantı düzenlendi. Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığındaki toplantıya İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Dr.Köksal Holoğlu ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Vahap Doğan, Dr. Hikmet Çavuş, Dr. Hayati Ergür, Samsun Valiliği Ar-Ge Daire Başkan Vekili Mehmet Huntürk ve Mediküm-Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkan Yardımcısı Cengiz Uzdil katıldı.
Dünyada sağlık kenti vizyonuyla sağlık serbest bölgesi uygulamasını ilk başlatan yer olan Dubai Sağlık Kenti ve Sağlık Serbest Bölgesi hakkında bilgilendirme yapılan toplantıda, sağlık serbest bölgesi mevzuatı için hazırlık içerisinde olan Sağlık Bakanlığı'na Samsun sağlık sektörü olarak model önerisi getirmek için gerekli hazırlıkların yapılması kararlaştırıldı.
SAMSUN İLK TALİP ŞEHİRLERDEN BİRİ
Vali Hüseyin Aksoy, Samsun'un sağlık alanındaki büyük yatırımlarla Türkiye'de sağlık serbest bölgesine talip olabilecek illerin başında geldiğini belirterek, sağlık hizmetlerinin yanında medikal ve cerrahi aletler imalat sanayinin de Samsun'un öne çıkan ayrıcalıklarından biri olduğunu, Samsun'da konuyla ilgili tüm tarafların katılımıyla Samsun'a bir sağlık serbest bölgesi kandırılması konusunda bilgilendirme ve görüş alışverişi için bu toplantının düzenlendiği söyledi.
Birçok özelliğiyle Dubai ile benzeşen Samsun'un, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Avrupa'dan da önemli sağlık yatırımları ve hasta çekebilme potansiyelinin olduğu belirtildiği toplantıda, Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Dr. Köksal Holoğlu hazırladıkları Samsun Sağlık Serbest Bölgesi Projesi hakkında bir sunum yaptı. Holoğlu, 2023 yılında Avrupa ve Orta Asya dahilinde sadece yaşlı bakımı hizmetlerine ayrılacak bütçenin 3 trilyon euro olacağını, bölgedeki en şanslı ülkelerin başında gelen Türkiye olarak bu rakamın yüzde 10'unu çekmenin mümkün olabileceğini belirtti. Dr.Köksal Holoğlu, Türkiye'deki sağlık yatırımlarında en güçlü şehirlerden biri olan Samsun'a kazandırılacak bir sağlık serbest bölgenin avantajıyla, bu paydan yüzde 10'la 30 milyar euro hedeflendiğini söyledi.
SAMSUN'A DUBAİ MODELİ
Toplantıda yapılan sunumda, Dubai'nin 2.5 milyar nüfusa sahip bir bölgenin tam ortasında yer alması ve sağlık serbest bölgesi projesiyle sunduğu avantajlarla dünyada sağlık alanındaki en önemli cazibe merkezlerinden biri olduğu belirtildi. Dubai uygulamasının başarılı bir örnek olduğu vurgulanan toplantı sonunda; halen mevzuat hazırlıkları Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen sağlık serbest bölgeleri için, Samsun'da ilgili tararların katılımı ve ortak çalışmasıyla Sağlık Bakanlığı'na bir model önerisi hazırlanması benimsendi.